Zoals we voorspeld hadden, is de TREVI-index ook in het tweede trimester van 2018 lichtjes blijven stijgen om uit te komen op 114,26, na een vijftiental opeenvolgende trimesters van gestaag stijgende verkoopprijzen. Een evolutie die zeker onze aandacht verdient.
Een bevestiging van de voorgaande trends? Uiteraard! En dit is niet verrassend gezien elk trimester onze voorspelling heeft bevestigd dat 2018 dezelfde weg zou opgaan als 2017. We durven te wedden dat deze trend zich nog het hele jaar zal doen voelen op de markt.
We vestigen wel de aandacht op twee elementen die een onverwacht schokeffect zouden kunnen veroorzaken.
a) Stijging van de rentevoet
De FED kondigde aan dat er twee opeenvolgende stijgingen zullen gebeuren voor het einde van het jaar. Als reactie hierop zal de ECB vanaf september 2018 haar opkoopprogramma (EQ) stopzetten.
Dit zal volgens experts tot een lichte stijging van de rentevoeten leiden, die weliswaar beperkt zal blijven.
b) Beperking van het aanbod in bepaalde vastgoedcategorieën
De vastgoedmarkt lijkt hier niet te veel belang aan te willen hechten. Maar wij denken daar anders over. De prijzen zullen blijven stijgen maar anders evolueren naargelang het segment.
We onderscheiden 4 types van evolutie:
1. Stijgende evolutie: alle instapeigendommen die beter blijven doen dan de indexen. De daling van het aanbod, de stijging van de bouwgrondprijzen en de grote vraag van beleggers zijn drie parameters die de verkoop … en de prijzen een boost zullen geven, schommelend tussen de 5 à 10% in het komende jaar.
2. Stijgende evolutie: alle eigendommen die op een of andere manier schaars zijn, vanwege hun ligging, prestaties of architectuur en zich onderscheiden van de klassiekere en algemeen voorkomende producten. We schatten deze stijging op 5 tot 7%.
3. Dalende evolutie: eigendommen in de gemiddelde of iets hogere prijsklasse, die niet over een specifieke troef beschikken, zullen in de komende twaalf maanden wellicht met 2 tot 3% dalen. We vermoeden dat deze evolutie gepaard gaat met de hoge productie van nieuwbouwwoningen in dit segment.
4. Appartementen in mede-eigendommen met hoge uitgaven
Door de nood aan grote werkzaamheden van deze appartementen zullen in de komende twaalf maanden de prijzen met 3 tot 5% dalen en dan vooral de units waarvan de verkoopprijs hoger ligt dan € 200.000 (of € 350.000 in het Brussels Gewest).
Slimme aanpak?
Ja, het wordt steeds duidelijker dat kopers een heel nauwkeurige en doordachte analyse maken alvorens een aankoop te doen. Dit doordat ze de markt beter kennen en de waarde van eigendommen steeds beter kunnen inschatten. Deze evolutie is te danken aan de grotere vakkundigheid van de vastgoedmakelaars die steeds nauwkeurigere informatie geven.
We zijn tevens van mening dat eigendommen steeds meer naar waarde moeten worden geschat om een koper te vinden! En daar speelt een vakkundig makelaar een grote rol in.
Conclusies
We zijn aanbeland bij een marktfase waarin de spelers evenwichtige transacties kunnen afsluiten met een perfecte kennis van zaken. We zullen de prijzen in de komende twaalf maanden wellicht minder lineair zien stijgen, afhankelijk van het type van vastgoed.
Wie wil weten hoeveel zijn eigendom precies waard is, doet dan ook beter een beroep op een vakman die deskundig advies kan geven.
Want vergelijken zal steeds moeilijker worden. We vermoeden dat de prijsverschillen aanzienlijk zullen toenemen en kunnen oplopen tot 10 à 15% op basis van de eerder beschreven parameters.
Een meer gerichte markt, een meer complexe analyse van de prijsbepaling, een zwaardere administratieve rompslomp, het zijn allemaal elementen die de vakkundige vastgoedmakelaars de kans bieden om hun vaardigheden te tonen.
Dat is in elk geval de uitdaging die TREVI zal aangaan samen met zijn medewerkers.